top
Print side E-mail side 

Nyhedsbrev #1, september 2017

Rejsebureauer er ansvarlige for deres rejsebeskrivelser

Rejsebureauet skal kunne stå inde for det, de skriver i deres markedsføringsmateriale. Ellers kan det gå galt som i denne sag, der endte i Pakkerejse-Ankenævnet.

Sag 2017/0009
Klageren køber den 20 juni 2016 på rejsebureauets hjemmeside en rundrejse ”Marokko – bl.a. til 5 UNESCO-verdensarvsteder” og Marrakech for 2 personer for perioden fra den 7. november til den 21. november 2016.

Rundrejsen er i perioden 7.-14. november med indkvartering i dobbeltværelse med halvpension på 4-stjernede hoteller og udflugter i henhold til dag-til-dag programmet og ophold i Marrakech er i perioden 14. november til 21. november 2016 med indkvartering i dobbeltværelse med morgenmad på førsteklasses 4-stjernet hotel i Marrakech.

Sagen
Klageren bliver under sit ophold i Marrakech indkvarteret på et hotel beliggende i et ørkenområde udenfor Marrakech by.

I rejsebureauets udbudsmaterialet er rejsen bl.a. beskrevet således:
”… Dag 8-15:
Afslapningsophold på førsteklasses 4-stjernet hotel i det verdensberømte Marrakech! … Glæd dig til en uge mere i den populære og trendy metropol Marrakech, byen hvor Hollywood-stjernerne holder ferie. Nyd de mange muligheder på hotellet, f.eks. afslapning ved poolkanten, et traditionelt dampbad eller en skøn og uforglemmelig spaoplevelse. …”

På hotellets hjemmeside fremgår:
”… [Hotellet] ligger i en naturskøn palmelund og har swimingpools samt 4 tennisbaner… Efter en dag med sightseeing kan man nyde en række spa- og massagebehandlinger i balneoterapi-centret…[Hotellet] ligger i en fredelig tropisk park med rosenhave og er en fredfyldt oase, blot 25 minutter fra byens livlige medina (den gamle bydel)…”

Klageren klager over, at de ifølge rejsebeskrivelsen skulle tilbringe den sidste uge af rejsen på et 4-stjernet hotel i Marrakesh, men at de i stedet endte på et resort 10 km ude i ørkenen, hvilket betød at klageren selv måtte afholde alle udgifter til bustransport indtil Marrakech by. Klageren kræver på denne baggrund en kompensation på 4.140 kr. svarende til 50 % af rejsens pris, da klagerens ophold den anden uge af rundrejsen langtfra indeholdt det, som rejsebureauet havde lovet i deres udbudsmateriale. Herudover kræver klageren erstatning for sine udgifter til bustransport til Marrakech på i alt 992,88 kr.

Rejsebureauet afviser klagerens krav og gør gældende, at hotellet ligger i en forstad ca. 10 km fra Marrakechs centrum med hurtig adgang til byen. Rejsebureauet mener, at det ikke kan forventes, at hotellet skal være beliggende direkte i centrum, og at en vis transport må forventes i forbindelse med storbyferier.

Afgørelsen
Pakkerejse-Ankenævnet har ved afgørelse af sagen lagt til grund, at klageren i perioden 14.-21. november 2016 ifølge udbudsmaterialet var lovet indkvartering på et hotel i Marrakech, men at klageren i stedet blev indkvarteret på et hotel beliggende i et ørkenområde udenfor Marrakech by.
På denne baggrund har Pakkerejse-Ankenævnet vurderet, at rejsen har været behæftet med mangler, der berettiger klageren til et nedslag i rejsens pris.
Pakkerejse-Ankenævnet har efter en samlet vurdering skønsmæssigt fastsat afslaget til i alt 1.500 kr., hvori der er indeholdt et skønsmæssigt fastsat beløb til erstatning af udgifter til bustransport til Marrakech.

Hvad kan vi lære af sagen?
Det vi kan lære af denne sag er, at rejsebureauer altid bliver ansvarlige for det, som der står beskrevet i deres udbudsmateriale, hvorfor det er vigtigt, at rejsebeskrivelserne også svarer til det, som kunden køber hos et rejsebureau. Det kan godt være, at rejsebureauernes underleverandørerne beskriver deres produkter på en anden måde end rejsebureauerne gør i deres rejsebeskrivelser, men dette ændrer ikke ved, at rejsebureauet er kundens kontraktspart, og at det derfor som udgangspunkt er rejsebureauets udbudsmateriale, som kunden kan gøre rejsebureauet ansvarligt for.

Rejsebureauet vil dog også blive ansvarlig for underleverandørernes beskrivelser, hvis disse beskrivelser er blevet fremsendt i forbindelse med rejsebureauets indgåelse af aftalen med kunden eller hvis bureauet på anden måde har gjort dette materiale til en del af rejsens beskrivelse – f.eks. ved at linke til hotellets egen hjemmeside.

DRF kan på denne baggrund kun anbefale, at medlemmernes rejsebeskrivelser og andet udbudsmateriale altid svarer til det, som kunden faktisk får på deres rejse. Lov ikke mere, end I kan holde, ellers bliver bureauet ansvarlig over for kunden, hvis kunden klager. Hvis I fx skriver, at hotellet ligger i den populære og trendy metropol Marrakech, må hotellet ikke ligge i et ørkenområde udenfor Marrakech by.  Såfremt I er i tvivl eller har spørgsmål, så er I selvfølgelig altid velkomne til at kontakte DRF og få vores vurdering af jeres rejsebeskrivelse eller andet udbudsmateriale. 


Yderligere information

Kontakt Danmarks Rejsebureau Forening på + 3535 6611 eller


Danmarks Rejsebureau Forening

Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C

Telefon (+45) 35 35 66 11
E-mail:

Læs mere

© 2018 Danmarks Rejsebureau Forening.
SEO, SEM, CMS og Webdesign.
HTML5 / CSS3