10. juli 2024

Vi har alle et ansvar for at bekæmpe overturismen

Debatten om overturisme er ikke ny. Særligt europæiske byer som Barcelona, Venedig, Dubrovnik og Amsterdam har i mange år gjort opmærksomme på, at det er et stigende problem. Denne sommer ser det imidlertid ud til at det nogle steder er kommet så vidt, at lokale er gået på barrikaderne og ad den vej, bevæbnet med vandpistoler og kampråb, forsøger at råbe både besøgende og myndigheder op. Samtidig er der kommet nye byer på ”overturismelisten”. Brancheforeningen Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) er et enige i, at der er steder, hvor overturismen udgør et problem.

Listen over byer og steder, der ikke længere ønsker turisme på den måde, den foregår i dag, vokser, og det er ikke længere kun en lille håndfuld byer, der lider under de dårlige sider af turismen. Fænomenet har bredt sig til både Mallorca, andre spanske øer, Athen, Firenze, Santorini, Paris m.v. En fællesnævner for disse steder er, at det er meget populære rejsemål, ikke kun for danskere, men også for turister fra andre dele af verden.

Mange steder er der allerede indført forskellige tiltag, som på den ene eller anden måde skal dæmme op for tilstrømningen af turister, så hele bydele f.eks. ikke ender som rene Airbnb-bydele, ingen lokale har råd til at bo i. Andre steder er der begrænsninger på, hvor mange besøgende, byen vil acceptere pr. dag, ligesom der også kan være begrænsninger på antal af billetter til populære seværdigheder.

”Det er fornuftige tiltag, som man må formode kan afhjælpe nogle af de problematiske sider af overturismen de pågældende steder. Som brancheforening er vi på ingen måde interesserede i, at problemerne vokser endnu mere. Vi skal kunne sende gæster af sted på ferie uden at man føler sig uvelkommen eller ligefrem risikerer chikane”, siger branchedirektør i DRF, Jakob Hahn.

Turisme udgør omkring 10% af de europæiske landes BNP og beskæftiger mere end 10% af landenes befolkning, og det er derfor heller ikke særlig bæredygtigt at stoppe fra den ene til den anden dag med at rejse. Til gengæld skal vi alle være med til at understøtte en positiv udvikling på destinationerne. Jakob Hahn peger på, at problemet med de tomme og dyre bydele fyldt med Airbnb-lejligheder kan mindskes ved, at myndighederne f.eks. indfører regulering om kortidsleje og bopælspligt. Men ved at booke rejsen gennem en rejsearrangør kan man også være med til at vende udviklingen. Rejsearrangørerne samarbejder nemlig ofte med de lokale hoteller og andre indkvarteringssteder, der ikke på samme måde som Airbnb-lejlighederne visse steder risikerer at affolke hele bydele på bekostning af lokalbefolkningen.

”Men når det er sagt, er jeg også nødt til at sige, at der er steder, hvor jeg faktisk godt kan forstå, at de lokale har fået nok. Og her har vi som rejsebranche også et ansvar, så vores gæster bidrager positivt til en given destination. Det kommer jo ikke ud af det blå, når lokalbefolkningen i f. eks. Barcelona demonstrerer mod turisterne.

Der er desværre nogle turister, der ikke opfører sig ordentligt og f.eks. ødelægger mere end de gavner. Det er på ingen måde i orden, og både som rejsende og rejsearrangører har vi naturligvis et vist medansvar. Vi skal huske, at vi er gæster i et andet land og skal respektere lokalbefolkningen, deres skikke og regler. Med andre ord vise hensyn. Det er der desværre nogle, der glemmer, når de tager på ferie”, siger branchedirektøren.

Rejsearrangørerne arbejder også allerede med at finde og udvikle nye destinationer og samtidig give kunderne flere muligheder for at rejse uden for højsæsonen, så der ikke drives rovdrift på de mest populære destinationer. Har man ikke umiddelbart mulighed for at rejse i skuldersæsonerne, kan man på rejsemålet også gøre sit til at støtte lokale handlende og lokale erhvervsdrivende fremfor de store, multinationale virksomheder.

Det er en kompleks problemstilling, hvis løsning kræver en indsats fra alle parter. At stoppe med at rejse er ikke vejen frem. Ingen kan være interesserede i at rive en destinations vigtigste indtægtsgrundlag væk.

Rejsearrangørerne og de rejsende kan i fællesskab med lokale myndigheder, lokale erhvervsdrivende og lokalbefolkningen gøre meget for at komme problemerne til livs ved at omlægge turismen på en mere bæredygtig måde.

Men det kræver at alle parter er med. Og de danske rejsearrangører kan allerede i dag rådgive de rejsende om, hvordan man rejser mere ansvarligt.

Kontakt branchedirektør i DRF, Jakob Hahn, på jaha@danskerhverv.dk eller 30 70 49 53 for yderligere oplysninger.

Danmarks Rejsebureau Forening
Børsen
DK-1217 København K
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: kontakt-drf@danskerhverv.dk
www.travelassoc.dk