Bliv Ferieklar

Københavns borgerservice har udarbejdet en pjece ”Inden du rejser”, som indeholder relevante informationer om pas og sygeforsikring, som du som rejsende skal have på plads inden ferien.

Pjecen har til formål at gøre rejsende opmærksomme på deres pas ved at besvare spørgsmål som f.eks.; er det udløbet? Er det gyldigt? Har barnet pas? Og ikke mindst gøre rejsende opmærksomme på, hvad de skal have med, når de kommer i borgerservicecentrene for at bestille et pas – så de ikke går forgæves. I pjecen besvares også mange af de spørgsmål, der oftest stilles vedrørende reglerne for sygesikring i udlandet som f.eks.; er jeg altid dækket af det gule sundhedskort? Hvornår har jeg brug for et blåt EU-sygesikringskort?

På de følgende sider, fanebladene under ferieklar, kan du finde yderligere information fra Borger.dk om, hvordan du bliver helt klar til ferien.

Danmarks Rejsebureau Forening
Slotsholmsgade 3
DK-1216 København K.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: kontakt-drf@danskerhverv.dk.
www.travelassoc.dk

Styr på passet
(Skrevet af borger.dk)
Må du smile på dit pasfoto? Hvad gør du, hvis du har glemt passet i lufthavnen?Og hvad med børnene, skal de stå i dit pas? Bliv klogere på reglerne om pas på borger.dk

Ansøg om/forny dansk pas
Regler om pas

Dine piller skal også have pas
(Skrevet af borger.dk)
Hvis du tager sløvende eller euforiserende medicin, skal du have et pillepas, før du rejser til et Schengen-land; dvs. alle EU-lande minus England og Irland og plus Norge og Island.

Pillepas – medicin på rejsen
Bestil pillepas på e-apoteket

Fido i flyet og katten i campingvognen
(Skrevet af borger.dk)
Det er populært at tage sine kæledyr med på ferie. Men du skal huske at undersøge reglerne for rejser med kæledyr i god tid inden afrejsen.

Dyr med på rejsen

Undgå grimme oplevelser
(Skrevet af borger.dk)

For fem år siden var dit feriemål ren idyl, men i dag kan der være problemer med stigende kriminalitet, sygdomme og andre ting, de fleste helst vil undgå på deres ferie. For at være på den sikre side, kan det være en god idé at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning, inden du tager afsted.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Ingen indbrud, tak!
(Skrevet af borger.dk)

Der er ikke noget, der kan få paraplydrinks, parasoller og svømmepøl til at forsvinde fra ens bevidsthed så hurtigt som synet af endevendte skuffer, en tom plads i stedet for et fjernsyn og et smadret vindue.Indbrud er en rigtig dårlig afslutning på ferien. På hjemmesiden stopindbrud.dk kan du få gode råd til, hvordan du holder tyven ude.

Stop indbrud

Bilferie – Orden i papirerne
(Skrevet af borger.dk)

Planlægger I en bilferie i Europa, skal I være opmærksomme på at have orden i bilens forsikringspapirer, inden I tager afsted. Det røde SOS-kort dækker over en redningsforsikring, der gælder i hele Europa. Det er derfor vigtigt at have med på rejsen. Her står der, hvor du skal henvende dig, hvis din bil bryder sammen.

Det grønne kort er et bevis på, at du har en ansvarsforsikring. Kortet er ikke nødvendigt at have med i det meste af Europa, men i visse lande er det påkrævet, såsom Serbien og Tyrkiet.

Husk også, at du i nogle lande skal købe vignetter til forruden for at kunne køre på motorvejene. Det gælder f.eks. for det populære gennemfartsland Østrig.

Læs mere om de to kort og om vignetter på hjemmesiden trafikken.dk

Trafikken.dk om bilens dokumenter
Trafikken.dk om vignetter

Let igennem lufthavnen
(Skrevet af borger.dk)

Hver måned konfiskerer Københavns Lufthavn 10 tons væsker fra passagerer, der ikke har styr på reglerne om håndbagage. Vil du igennem lufthavnen uden forsinkelser og samtidig spare dine medpassagerer ventetid ved sikkerhedsslusen, så læs borger.dk´s guide “I lufthavnen”.

I lufthavnen

Nye regler for den offentlige rejsesygesikring – blåt, gult eller noget helt tredje?

(Skrevet af borger.dk)

Fra den 1. august 2014 kan du ikke længere bruge dit gule sygesikringskort i EU, hvis du skulle få brug for lægehjælp på din rejse. I stedet skal du bruge det blå EU-sygesikringskort, som du kan bestille her.

Ændringen af den offentlige sygesikring betyder ikke kun, at det kort, du skal medbringe på din rejse til et EU-land, skal have en anden farve. Ændringen betyder også, at du vil være væsentligt dårligere dækket, end du er i dag.
Med det blå sygesikringskort vil du ikke længere få dækket din behandling efter dansk lov, men efter loven i det land, du er i. Hvis der for eksempel er brugerbetaling i det EU-land, du kommer til skade i, vil du på lige fod med landets borgere skulle betale samme pris for behandlingen. Ligeledes kan behandlingsmulighederne være indskrænket til offentlige klinikker og hospitaler, hvor du med det gule kort altid kunne blive behandlet det nærmeste sted, hvad enten det var privat eller offentligt. Her skal du særligt være opmærksom på, at der ikke altid er offentlige behandlingssteder i ferieområder.

Danmarks Rejsebureau Forening anbefaler derfor, at du tegner en rejseforsikring, så du er sikker på at være ordentligt dækket, inden du rejser. Dit rejsebureau kan hjælpe dig med, hvilken forsikring der dækker dine behov.

Bestil blåt EU-sygesikringkort

God samvittighed i tolden
(Skrevet af borger.dk)

Hvor mange flasker whiskey må du tage med hjem fra Malta og hvor mange cigaretter må du have med hjem til tante Tit? Hvordan er det for øvrigt lige med de flotte hajtænder, de sælger på markedet i Bangkok – må du pakke dem ned i kufferten? Få svar på alle dine spørgsmål om told på borger.dk og ved at klikke dig igennem SKAT´s rejseguide.

Toldregler
SKAT’s rejseguide