Datatilsynet har undersøgt Google Analytics

Bruger I Google Analytics i virksomheden til at lave websidestatistik? Det gør vi på sekretariatet. Det samme gør mange virksomheder, også rejsebureauer.

Noget tyder desværre på, at Google Analytics i sin nuværende form ikke længere er lovligt at bruge, selvom Datatilsynet understreger, at det ikke har udstedt et forbud mod brug af Google Analytics, og at det i sidste ende vil være domstolene, der skal tage stilling til, hvordan de forskellige forhold skal vurderes juridisk, hvis man fortsætter med at benytte Google Analytics.

I kølvandet på en række klager fra organisationen NYOB (None of Your Business), er der faldet dom om brugen af Google Analytics i Østrig, Frankrig og Italien. NYOB ingav klagerne fordi de mente, at brugen af Google Analytics medførte overførsel af personoplysninger til USA i strid med databeskyttelsesreglerne.

I sagerne indikerede Google, at virksomheden havde truffet supplerende kontraktuelle, organisatoriske og tekniske foranstaltninger. Tilsynsmyndighederne vurderede imidlertid, at disse foranstaltninger ikke kunne sikre et effektivt beskyttelsesniveau for de overførte oplysninger svarende til beskyttelsesniveauet inden for EU/EØS.

Overførsel af personoplysninger til USA via Google Analytics skete dermed ulovligt, og konklusionen er, at Google Analytics ikke lovligt kan benyttes til webstatistik, medmindre der indføres visse tekniske foranstaltninger.

Nogle virksomheder kan selv indføre disse foranstaltninger, men for de flestes vedkommende er man formentlig nødt til at have fat i sit webbureau, serverudbyder m.v. og høre med dem, om de er gået i gang med de tekniske løsninger, der skal til for at gøre brugen af Google Analytics lovlig i henhold til Datatilsynets retningslinjer.

Det er fortsat – som med al anden behandling af personoplysninger – den dataansvarlige organisation, der skal kunne påvise, at organisationens behandlingsaktiviteter sker i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne.

Hvis man mener, at ens opsætning og brug af Google Analytics adskiller sig fra de forhold, som Datatilsynet har set nærmere på, skal man dokumentere dette og være i stand til at påvise, hvordan de forskellige problemstillinger, som tilsynet har identificeret, ikke er relevante for organisationens brug af værktøjet.

En let løsning er naturligvis bare at droppe Google Analytics-værktøjet og slette sin Analyticskonto og alle plugins knyttet dertil.

Læs mere om Google Analytics og Datatilsynets afgørelse her.

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk