Pas på med skjult dyremishandling på rejserne
Nogle lande har ikke det samme syn på dyr, dyreetik og dyrevelfærd, som vi har i Danmark. Der er steder, hvor turister mere eller mindre uforvarende kan risikere medvirken til dyremishandling.
Ifølge en undersøgelse, som ABTA (den engelske rejsebureauforening) har foretaget, svarede to-tredjedele af alle adspurgte, at selvom aktiviteter, der involverer dyr, er populære, og noget turister er glade for, så var de bekymrede for dyrevelfærden.
Oplevelser og attraktioner med dyr, kan sagtens være både underholdende og dannende, uden at det går ud over dyrevelfærden. Men det kræver en omhyggelig ledelsestilgang bag hver enkelt attraktion, og det er desværre langt fra altid tilfældet.
Medlemmer kan begynde med at tjekke, om de udflugter, man tilbyder, indebærer dyremishandling eller anden form for uacceptabel udnyttelse af dyr, man måske ikke som udgangspunkt har været opmærksom på.
Dyrevelfærd på rejsen er et komplekst område. Det, der gælder for elefanterne i Thailand, gælder ikke nødvendigvis for spækhuggerne i San Diegos SeaWorld. Samtidig er der udflugter, som på overfladen ser uskyldige ud, men som faktisk er direkte eller indirekte dyremishandling.
Det kan være en udflugt til en seværdighed, der ligger på en bjergside. Udflugten tilbydes i programmet med bus, men det viser sig, at man den sidste kilometer skal ride på et æsel op ad bjergsiden. Det kan også være besøg på et værksted, en restaurant, en butik eller et andet sted, hvor man for at underholde turisterne fx holder aber eller andre vilde dyr eller fugle i bur m.v.
Mulighederne er desværre uendelige, men som ansvarligt rejsebureau kan man gøre sit ved ikke at tilbyde disse aktiviteter og forsøge at undgå steder med det, som ABTA kalder uacceptabel praksis, fx slangetæmmeri, tigerkysseri, spækhuggerklapning m.m.
ABTA har udgivet nogle retningslinjer og manualer, der dækker de fleste aspekter af dyremishandling (tilsigtet såvel som utilsigtet) på rejsen. Medlemmer kan hente oversigtsmanualen her.
SUSTOUR-projektet har også udviklet retningslinjer for rejsebureauer (udflugtsudbydere) om dyrevelfærd på rejsen.
SUSTOUR er et EU-støttet bæredygtighedsprojekt målrettet rejsebureauer. Projektet hjælper små og mellemstore rejsebureauer med at komme i gang med at arbejde bæredygtigt, og flere medlemmer har deltaget.
Retningslinjerne ligger online her.
Medlemmer, der deltager i Travelife-programmet, kan personliggøre retningslinjerne med virksomhedens logo m.v.