Danmarks Rejsebureau Forening: Opfordrer danske rejsebureauer til at stoppe refundering af aflyste rejser

Rejsearrangører rammes ekstraordinært hårdt under coronakrisen. Lovregler gør dem udsatte, og hele rejsebranchen er truet af konkurs. Derfor opfordrer Danmarks Rejsebureau Forening til, at bureauerne indstiller refunderinger af aflyste rejser med det samme.

Rejsebranchen har i dag haft møde med Erhvervsministeriet om en løsning på branchens truende konkurs.

Mødet resulterede desværre ikke i nogen afklaring på, hvordan regeringen vil hjælpe rejsebureaubranchen.

”Rejsearrangørernes likviditet er af altafgørende betydning for branchens overlevelse, og det er derfor vigtigt at sikre et minimum af likviditet, hvis vi skal gøre os forhåbninger om, at branchen skal overleve den nuværende krise”, siger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, og fortsætter:

”Rejsearrangørerne er ramt helt ekstraordinært hårdt under denne krise. Dels er de er underlagt lovregler, der gør dem ekstraordinært udsatte i den nuværende situation. En rejsearrangør er nemlig efter pakkerejseloven forpligtet til at refundere de rejsende hele pakkerejsens pris, hvis den bliver aflyst. Dels kæmper rejsebureauerne nu med et manglende salg, der er gået ned med over 90 pct. Desudenfår rejsearrangøren heller ikke penge tilbage fra sine underleverandører, altså de hoteller og flybilletter, der er en del af pakkerejsen og som er afregnet for længe siden”.

Danmarks Rejsebureau Forening ser ikke andre muligheder end at opfordre til, at alle rejsebureauer på nuværende tidspunkt indstiller enhver form for refundering til alle rejsende, der lige nu afbestiller deres rejse indtil der foreligger en afklaring på forhandlingerne med regeringen.

”Det er en markant udmelding, men hvis ikke regeringen meget hurtigt kommer med en betragtelig økonomisk indsprøjtning til rejsebranchen, er det vores vurdering, at rejsebureaubranchen som helhed risikerer at gå konkurs”, siger Lars Thykier.

Opfordringen til at indstille refunderinger skal ses i dette lys og er dermed et udtryk for en nødretsbetragtning. På den baggrund er det efter DRF’s vurdering nødvendigt med en midlertidig suspendering af tilbagebetalingsfristen på de 14 dage i pakkerejseloven, indtil der er klarhed over, hvad regeringen vil gøre for at hjælpe rejsebureaubranchen.

Fakta – hvorfor har rejsebranchen det meget værre end andre brancher ?

Som mange andre brancher mister rejsearrangører omsætning. Ingen køber nye rejser, de rejsende skal have penge tilbage for tidligere solgte rejser, rejsearrangøren kan ikke få dækket dette tab, da hverken hotellet eller luftfartsselskabet er forpligtet til at refundere til rejsearrangøren, og samtidig skal rejsearrangøren også betale de almindelige driftsomkostninger som lønninger og husleje.

Eksempel fra et af DRF’s medlemsbureauer:

Bureauet sælger normalt rejser i marts måned for kr. 26 mio. Samtidig sender bureauet normalt 1.200 rejsende ud i den store verden til en samlet værdi på kr. 24 mio. i marts måned. I år har bureauet kun solgt nye rejser i marts for kr. 5 mio., men skal samtidig refundere rejser for kr. 20 mio. til kunder, som ikke kommer ud at rejse. Det betyder, at det pågældende bureau skal tage kr. 15 mio. ud af kassen. Det siger sig selv, at en sådan likviditetsmæssig belastning ikke er holdbar særligt længe – specielt fordi de fleste rejsebureauer er små eller mellemstore virksomheder.​

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk