Tør regeringen ikke sige højt, at den vil lukke rejsebranchen?

Efter en langvarig krise, som vi stadig ikke kan se enden på, får jeg en ubehagelig mistanke om, at den manglende politiske vilje til at hjælpe rejsebureaubranchen er et veltilrettelagt greb fra regeringens side. Der er efterhånden meget, der tyder på, at regeringen egentlig helst bare vil lukke og slukke rejsebranchen, men ikke helt tør sige det endnu. Den nyeste corona-hjælpepakke til de særligt ramte dele af dansk erhvervsliv rækker i hvert fald som en skrædder i helvede.

Støtteordningen for dækning af faste omkostninger, der blev vedtaget i august, er fortsat ikke tilgængelig for de virksomheder, der kan søge ordningen. Det er mere end to måneder siden, man som rejsebureau burde have haft adgang til denne støtte. Vil regeringen virkelig være det bekendt, når man ved, at der er tale om særligt ramte virksomheder, som har brug for hver eneste støttekrone nu? Åbenbart.

Regeringen vil ikke give mulighed for lønkompensation på trods af, at en stor del af rejsebureauerne har mistet hele deres omsætning. Det er lønkompensation, vi først og fremmest har brug for, og jeg forstår ikke, hvorfor den ikke blev del af hjælpepakken. Og nej, vi kan ikke bruge arbejdsfordelingsordningen i rejsebureauerne, for der er intet arbejde at fordele!

Regeringen udviser åbenlys uvilje til at indføre regionale rejsevejledninger på trods af, at flere politiske aftaler siden august måned har pålagt regeringen at indføre denne model snarest muligt. Regeringen ønsker heller ikke at indføre en aktiv teststrategi i forhold til alle ind- og udrejsende fra Danmark, selvom den ville gøre rejser til udlandet sikrere for danskerne. Samtidig vil en aktiv teststrategi give rejsebranchen mulighed for igen at sælge rejser.

Er det fordi regeringen vil have os til at stoppe med at rejse ud i verden? Så sig det dog.

Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav fremturer nemlig nu igen med sin idé om, at hvis der ikke skal rejses i fremtiden, så må rejsebureauerne enten lukke, gå konkurs eller finde helt andre produkter at sælge til danskerne. Tak for det gode råd, Orla Hav.

Hvis det er regeringens holdning, at danske rejsebureauer skal lukke nu, må man spørge, om der så er en nedlukningspakke på vej til dem? Spørgsmålet er retorisk, for jeg kender svaret, og det er: Nej, der er ikke noget på vej til rejsebureaubranchen. Regeringen forventer vel, at branchen skal gå kollektivt konkurs? Og så kan vi altid se på behovet for rejsebureauer, hvis regeringen nogensinde tillader os at rejse igen.

Regeringens nye risikovurdering glimrer ved ikke at medtage Udenrigsministeriets rejsevejledninger i oversigten over indsatsområder. En forglemmelse? Eller fordi rejsevejledningerne allerede ligger på højeste risikoniveau? Man fraråder jo rejser til hele verden med undtagelse af to nordsvenske län! Endnu engang holder regeringen rejsebureaubranchen helt udenfor, når den fortæller en undrende befolkning om den situation, Danmark står i.

Listen over åbenlyse mangler i regeringens corona-hjælp til oplevelsesøkonomiens virksomheder er lang. Men vi hører, ser og læser stadig om en regering, der fastholder, at den skam hjælper de brancher, der fortsat er i knibe på grund af restriktioner. Holder den påstand vand? Døm selv.

Venlig hilsen

Lars Thykier

Adm. direktør

Danmarks Rejsebureau Forening

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk