Krisepakke stopper blødningen midlertidigt

Danmarks Rejsebureau Forening kvitterer for Folketingets krisepakke til erhvervslivet, som forlænger livet for branchen, men påpeger, at garantien til Rejsegarantifonden på 1,5 mia. kr. kun vil stoppe rejsebureauernes krise i få uger. Rejsegarantifonden bør kompensere for alle rejser relateret til coronakrisen og ikke kun fra 13. marts, og garantien bør ikke være lån, men direkte kompensation. 

Krisepakken er en god start, men stopper kun blødningen i få uger

DRF glæder sig over, at der nu tilføres 1,5 mia kr. til Rejsegarantifonden samtidig med, at Rejsegarantifondens formål udvides til at hjælpe bureauerne, før de går konkurs. Adm. direktør for DRF, Lars Thykier udtaler:

”Vi takker naturligvis mange gange for, at Folketingets partier har handlet hurtigt. Det er livsvigtigt for rejsebureauerne, at der nu er åbnet op for, at Rejsegarantifonden kan dække de enorme tilbagebetalingskrav, som rejsebureauerne står med på grund af Corona-krisen og myndighedernes beslutning om at lukke ned for al ind- og udrejse af Danmark. Det vil jeg gerne kvittere for”.

DRF forudser dog, at der vil blive behov for en markant større økonomisk indsprøjtning til Rejsegarantifonden, hvis en total konkurs i rejsebranchen skal undgås:

”Med dagens aftale er rejsebranchen lagt i livsvigtig respirator. De 1,5 mia. kr. til Rejsegarantifonden kan give kunstigt åndedræt i nogle få uger endnu. Krisen ser desværre ud til at fortsætte ind i Påske og sommerferien, og det vil udløse en lavine af tilbagebetalinger fra tusindvis af rejsende, der ikke skal afsted alligevel. Så de 1,5 mia. kr. er desværre kun en start, og der vil formentlig blive brug for flere penge til Rejsegarantifonden.” siger Lars Thykier, adm. direktør for DRF.

Rejsebureauerne skal kompenseres for alle coronarelaterede aflysninger

I aftalen indgår, at rejsebureauerne kan kompenseres for de massive tilbagebetalingskrav via Rejsegarantifonden fra 13. marts til 13. april. DRF mener dog, at der er behov for at udvide denne ordning, så den gælder alle coronarelaterede rejser til lande, som Udenrigsministeriet har markeret som ”orange”, også dem, hvortil ikke-nødvendige rejser blev frarådet allerede tilbage i februar måned.

”Allerede inden regeringen 13. marts besluttede, at alle rejser frarådes, blev masser af rejser til f.eks. Italien, Østrig, Kina m.v. aflyst, da rejser dertil blev frarådet, som udløste massive tilbagebetalingskrav. Vi foreslår derfor, at ordningen udvides, så den dækker alle aflyste rejser relateret til coronakrisen.”

Kompensation i stedet for lån

I aftaleteksten står, at indsprøjtningen på 1,5 mia. kr. til Rejsegarantifonden skal tilbagebetales over en årrække af rejsebureauerne. DRF undrer sig over, at rejsebureauerne ikke som de fleste andre brancher kompenseres fuldt ud, men i stedet skal låne pengene:

”De fleste andre brancher har fået direkte kompensation som følge af denne krise. Vi forstår derfor ikke, hvorfor rejsebureauerne netop skal tilbagebetale pengene. Det vil tage os årevis at tilbagebetale så store beløb, og jeg er bange for, at det vil ramme den danske rejsebranche meget hårdt på længere sigt.”

Fakta:

Rejsebureauerne oplever store problemer med at skaffe likviditet

Det er meget svært for rejsebureauerne at låne penge i øjeblikket, for bankerne er meget usikre på, hvornår krisen er ovre og folk må rejse igen. Vi skal have løsnet op for bankernes bekymringer og sikre, at hele rejsebranchen ikke går kollektivt konkurs.

Omsætningen er forsvundet

Alle rejsebureauernes omsætning er forsvundet fra den ene dag til den anden, og der er ikke udsigt til, at der kommer gang i hjulene igen lige foreløbig. Der er behov for politiske tiltag, der holder hånden under rejsebureauerne på den længere bane, ellers risikerer vi en lavine af konkurser og massefyringer i hele den danske rejsebranche.

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk