Særmeddelelse fra DRF

Kære medlemmer

DRF inviterer hermed til onlinemøde i morgen, fredag den 7. januar 2022 kl. 13.00.

Et af de emner, vi vil gennemgå, er et emne, vi også havde oppe at vende før jul, nemlig retten til gebyrfri afbestilling i tilfælde af restriktioner på destinationen

Baggrund: I går, 5. januar 2022, bragte Politiken en historie om, at teenagebørn kommer i klemme ved rejser (til Østrig) fordi de ikke kan opfylde landets vaccinekrav.

Både Forbrugerrådet TÆNK og et forsikringsselskab udtaler sig bombastisk i artiklen om, at det er rejsebureauernes ansvar at tilbagebetale rejsens fulde pris, hvis indrejse ikke er mulig for en eller flere rejsende.

Lars Thykier udtaler i samme artikel, at Danmarks Rejsebureau Forening er af den stik modsatte holdning end Forbrugerrådet og forsikringsselskaberne:

»Rejsen kan jo godt gennemføres. Den bliver ikke aflyst, men kunderne skal blot opfylde en række betingelser for at indrejse i Østrig« ,[…] »Vi bestemmer ikke, hvad rejsebureauerne gør. Det kan sagtens være, at nogle vælger at refundere en rejse, hvis et familiemedlem har svært ved i praksis at komme af sted. Vores medlemmer står jo også i en vanskelig situation rent kommercielt, hvis de skal afvise kunder, selvom der rent juridisk ikke er noget at komme efter for kunden«.

Artiklen blev i løbet af dagen samlet op af flere andre medier, herunder også DR og TV2. I flere tilfælde kom Lars Thykiers citater dog ikke med. Artiklen kan læses i sin fulde længe her (kræver login til Politiken).

Forbrugerrådet TÆNK og Forsikringsselskaberne henviser til § 15, stk. 2 i Lov om pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer som begrundelse for, at der kan afbestilles gebyrfrit.

 

DRF’s holdning er, at denne bestemmelse slet ikke finder anvendelse på indrejserestriktioner/krav

  • Indrejserestriktioner er at betragte som et formelt indrejsekrav på linje med pas og visum
  • Ændrede indrejsekrav giver ikke ret til at afbestille gebyrfrit

Er der spørgsmål om den rejsendes rettigheder i tilfælde af indrejserestriktioner, modtager vi meget gerne sådanne på mail, inden mødet i morgen.

Tilmeld dig så hurtigt som muligt til Louise Alkjær på lal@travelassoc.dk.

Link til mødet sendes senest i morgen klokken 12.00. Dette tidspunkt er også sidste frist for at tilmelde sig.

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk