Pressemeddelelse fra DRF

Kaotisk forløb – ændringer er en svækkelse

Rejsegarantifonden beskriver forløbet som ’kaotisk’ efter de seneste ændringer af hjælpepakkerne til landets rejsebureauer. Danmarks Rejsebureau Forening forventer mange flere konkurser, og foreningen kalder ændringerne en betydelig svækkelse af den hjælpende hånd fra Christiansborg.

Rejsebureauerne er blandt de hårdest ramte virksomheder i COVID-19-krisen. Flytrafik er begrænset til et absolut minimum, og udenlandsferier er ikke på dagsordenen. Derfor var der stor glæde hos Danmarks Rejsebureau Forening, da første hjælpepakke blev meldt ud.

Tirsdag aften blev glæden dog forvandlet til det modsatte, da Rejsegarantifonden meldte en række ændringer ud på baggrund af en ny bekendtgørelse fra Erhvervsministeriet.

Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, mener, at gulvtæppet nu bliver revet væk under virksomhederne. De var blevet stillet i udsigt, at myndighederne, ganske vist gennem lån, ville dække det fulde beløb for aflyste rejser i perioden 13. marts til 13. april. Eventuelle tilbagebetalinger fra underleverandører kunne virksomhederne beholde.

Den nye bekendtgørelse indebærer, at rejseudbyderne kun kan få dækket faktiske omkostninger, og at tilbagebetalinger fra underleverandører skal modregnes. Det betyder en væsentlig svækkelse af rejsebureauernes udfordrede likviditet og økonomi.

”Det her forløb har været både kaotisk og under al kritik. Virksomhederne kan nu gå tilbage til start og lave nye støtteansøgninger, hvor de har udsigt til en væsentlig mindre økonomisk håndsrækning. For virksomheder der ikke har haft omsætning i månedsvis, kan det være ensbetydende med, at de må dreje nøglen om” siger Lars Thykier, og fortsætter:

”Vi oplever erhvervets største krise nogensinde, og samtidig bliver vi kastebold i et politisk system, hvor det er svært at få klarhed om, hvordan myndighederne ønsker at hjælpe erhvervets virksomheder og flere end 4.000 ansatte. Med de seneste udmeldinger vil store fyringsrunder og adskillige konkurser i branchen være umulige at undgå, og denne ændring af hjælpepakken har svækket virksomhedernes vilkår betydeligt” siger Lars Thykier.

Han kritiserer også, at en række punkter ikke er blevet adresseret i den nye bekendtgørelse. Danmarks Rejsebureau Forening har længe efterlyst, at rejsebureauerne primært skulle modtage egentlig statsstøtte og at det, hvis støtten udelukkende skulle bestå af lån, skulle være lån med en løbetid på mindst 12 år i stedet for de nuværende 6 år. Foreningen mener desuden ikke, at det giver mening, at alle medlemmer af Rejsegarantifonden hæfter solidarisk for lånet, men foreslår i stedet, at hver virksomhed udelukkende hæfter for sit eget lån. Samtidig mener rejsebureauerne, at regeringens hjælpepakke til rejsebureauerne skal udvides, da den ikke omfatter den fulde refunderingsperiode og heller ikke de rejser, der måtte afbrydes, da Udenrigsministeriet den 13. marts frarådede rejser til hele verden.

Opfordringen fra Danmarks Rejsebureau Forening lyder således:

”Vi må på det kraftigste opfordre til, at erhvervsministeren og de øvrige parter igen sætter sig og ser på, hvordan vi kan sikre virksomhedernes overlevelse og de flere tusinde arbejdspladser. Den fremlagte model er ødelæggende for vores erhverv, der var blandt de første, der blev ramt, og hvor krisen vil hænge ved længst. Vi taler om virksomheder uden nogen som helst omsætning og ingen mulighed for indtægter i formentlig mange måneder endnu” siger Lars Thykier.

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk