Pressemeddelelse fra DRF

Skræmmende udvikling: Totalt kollaps truer rejsebranchen

En ny undersøgelse blandt Danmarks Rejsebureau Forenings medlemmer viser tegn på totalt kollaps. Nogle bureauer har alene kapital til at føre deres virksomhed videre i blot få uger endnu, mens de fleste har meddelt brancheforeningen, at de kan klare et par måneder endnu. Enkelte holder skindet på næsen, men det overordnede billede er ifølge direktør i Unitas Rejser Morten Lysdal Damgaard, der er tidligere revisor og bestyrelsesmedlem i Danmarks Rejsebureau Forening, skræmmende: rejsebureauerne kommer til at gå konkurs på stribe i den nærmeste fremtid, hvis der ikke sættes massivt ind fra regeringens side nu.

Da Udenrigsministeriets rejsevejledninger d. 13. marts 2020 gjorde det umuligt at rejse, opstod der fra det ene minut til det andet et massivt tilbagebetalingskrav fra rejsekunderne på omkring 1 milliard kroner for den første måned. Det var penge, som kunderne retmæssigt havde krav på, men som i langt de fleste tilfælde for længst var betalt videre fra rejsebureauet til underleverandørerne.

”Vi er overordnet set glade for muligheden for at kunne låne pengene gennem regeringens hjælpepakke, selvom der bestemt er knaster i hjælpepakken”, fortæller Morten L. Damgaard. ”Knasterne har vi forsøgt at få fjernet gennem forhandlinger med erhvervsministeriet, og vi følte egentlig, at vi var kommet et godt stykke ad vejen”, siger han og fortsætter:

”Derfor kom det som et stort chok, da ministeren med et pennestrøg ændrede præmisserne i hjælpepakken. Reelt set tildelte man markedet halvanden milliard kroner den 26. marts. Rejsebureauerne begynder at tilbagebetale med forventning om, at kunne låne pengene i Rejsegarantifonden. I mandags bliver beløbet så reduceret til omkring det halve. Ministeren har dermed sendt rejsebureauerne ud over kanten”, forklarer han.

Morten L. Damgaard understreger, at ændringen ingen betydning har for om rejsekunden får sine penge tilbage eller ej, for det gør kunden i sidste ende gennem Rejsegarantifonden, hvis rejsebureauet går konkurs. Det er udelukkende et spørgsmål om, at vi nu skal sikre at en hel branche ikke kollapser totalt.

Knapt 80 pct. af medlemmerne af Danmarks Rejsebureau Forening som har besvaret undersøgelsen forventer, at ministeriets ændrede bekendtgørelse betyder likviditetsproblemer allerede inden for de kommende 1-3 mdr.

”Det er bydende nødvendigt at regering og folketing snarest får vedtaget en revideret hjælpepakke”, slutter Morten L. Damgaard.

Om Morten Lysdal Damgaard
Bestyrelsesmedlem Danmarks Rejsebureau Forening
Direktør i Unitas Rejser i Silkeborg (specialister i rejser for skoler og humanitære organisationer).
Tidligere revisor hos PwC
Uddannet cand.merc.aud.

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk