Statslån til Rejsegarantifonden giver nødlidende rejsebureauer luft til at kæmpe videre for overlevelse

Danmarks Rejsebureau Forening kvitterer hermed for, at alle Folketingets partier i går vedtog et lovforslag, der giver rejsebureauerne et livsvigtigt statslån og en udvidelse af Rejsegarantifondens dækningsområde. Det giver branchen tiltrængt hjælp til at kæmpe videre for overlevelse i, hvad der betegnes som branchens største krise nogensinde.

Torsdag den 26. marts stemte alle Folketingets partier for et lovforslag, der udvider Rejsegarantifondens dækningsområde, så fonden i ekstraordinære situationer, som f.eks. den aktuelle situation som følge af coronavirus, vil kunne kompensere rejsende for afbestilte og annullerede rejser.

For at kunne dække de massive tilbagebetalingskrav til rejsebureauerne som følge af coronavirus stiller Folketinget en statsgaranti på foreløbigt 1,5 mia. kr. til rådighed for Rejsegarantifonden. Der er politisk enighed om, at statsgarantien kan øges, hvis krisen fortsætter.

Lars Thykier, adm. direktør i DRF, kvitterer for vedtagelsen, og at Folketinget har lyttet til rejsebranchen i forløbet:

”Det er meget positivt, at Folketinget på så kort tid har vedtaget, at alle coronarelaterede tilbagebetalingskrav til rejsebureauerne for aflyste eller annullerede rejser skal dækkes af Rejsegarantifonden og ikke rejsebureauerne selv. For rejsebureauerne var det meget vigtigt, at også rejser før Udenrigsministeriet satte hele verden i ”orange” fredag d. 13. marts bliver dækket, så det er vi glade for, at Folketinget har lyttet til,” siger Lars Thykierdirektør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Også afbrudte rejser skal dækkes

Foruden at dække aflyste og anullerede rejser har alle Folketingets partier i bemærkningerne til loven udtrykt klart, at også afbrudte rejser som følge af Coronavirus skal dækkes. Det vil Lars Thykier lægge vægt på sker, når loven implementeres og omsættes til virkelighed.

”Nu skal vi sikre, at loven virker sådan i praksis, at også afbrudte rejser dækkes, som hele Folketingets Erhvervsudvalg jo har tilkendegivet meget klart. Og så skal loven og garantien så hurtigt som muligt ud at virke, så den kommer så mange til gavn som muligt.”

Umuligt at undgå fyringer og konkurser

Rejsebranchen oplever aktuelt sin største krise nogensinde, og trods statsgarantien samt de øvrige hjælpepakker til erhvervslivet, vil det være umuligt at indgå fyringer og konkurser i branchen:

”Flere rejsebureauer har fyret eller har varslet fyringer. Vi oplever aktuelt den største krise nogensinde. Vi har fået håndteret de akutte problemer med tilbagebetalingskrav i milliardklassen, men stort set hele omsætningen er forsvundet fra den ene dag til den anden. Ingen ved, hvornår det vil være muligt at rejse igen, og hvornår der kommer gang i omsætningen. Så derfor vil store fyringsrunder og adskillige konkurser i branchen være umulig at undgå,” siger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Vil kæmpe videre for politiske hjælpepakker om nødvendigt

Hvis krisen fortsætter og der ikke kommer gang i rejsebranchen hurtigt, så kan det blive nødvendigt med flere politiske hjælpepakker og initiativer, der dækker den tabte omsætning eller på anden vis holder hånden under rejsebureauerne.

”Der er behov for en klar politisk exit-strategi hurtigst muligt, for vi må ikke risikere at medicinen mod Corona bliver værre end selve sygdommen. Rejsebureauerne styrtbløder, så vi har brug for en exit-strategi og muligvis nye politiske hjælpepakker, så vi ikke taber en hel branche på gulvet i forbindelse med en større nedsmeltning af dansk økonomi,” siger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk