Info om turistføreruddannelsen

Genstart af turismen og guidernes rolle

I genstarten af turismen fra det historiske nulpunkt, er FNs 17 verdensmål det globale bud på, hvordan det foregår i et bæredygtigt udviklingsperspektiv. Det står konkret på dagsordenen på Roskilde Universitet (RUC), hvor de professionelle guider bliver uddannet på diplomuddannelsen til turistfører – populært kaldt Turistføreruddannelsen.

Guiderne har en unik platform til at kunne sætte verdensmålene i spil via den personlige dialog med gæsterne. Derfor kan guiderne spille en aktiv rolle i genstarten af turismen. Det handler absolut ikke om ”løftede pegefingre”, men professionelt at tilpasse turistoplevelserne tidens trends.

Covid-19 har accelereret trends, som markedet kendte til i forvejen, såsom digitaliseringen, (gen)opdagelsen af naturen og især den bynære naturturisme. Andre trends er niche turisme, luksus turisme og skræddersyende oplevelser også af de klassiske produkter i kombinationen ”Sightseeing & Insight”. Det handler om at samarbejde i partnerskaber og at sætte bæredygtighed i fokus nationalt og lokalt.

Guiderne kan især bidrage med at forankre turismen i lokalsamfundet, hvad enten det handler om storbyens kvarterer eller kyst- og naturturisme. Uddannelsens undervisere og studerende har i en årrække deltaget aktivt i forsknings- og udviklingsprojekter med fokus på innovation og bæredygtig bynær naturturisme. Det perspektiv er blevet højaktuelt i en genstart af dansk turisme.

Guiderne gennemgår en formidleruddannelse, som kan bruges i nye sammenhænge – især nu, hvor ”Tid til eftertanke” er på dagsordenen i hele samfundet. Guidernes kernekompetencer er fortsat at skabe oplevelser og formidle dansk historie, kultur og samfundsforhold! De arbejder med internationale som nationale turister, og får indgående kendskab til Københavns og regionens kulturinstitutioner, som de viser rundt i. Det gør de både på bestilling, men også på eget initiativ. De uddannede guider er deres eget brand, og mange videreudvikler deres egne nicher, baseret på interesser og øvrige kompetencer.

Uddannelsens seneste udviklingsprojekt, som er støttet af Fonden for Entreprenørskab, består i en række workshops, hvor studerende og lærere møder lokale aktører med henblik på nye partnerskaber. Formatet – en walkshop, blev praktiseret i bydelen Trekroner, hvor deltagerne undervejs reflekterede over, hvordan FNs globale udviklingsmål kunne kobles med de lokale forhold. En anden workshop i Hillerød indledte et nyt samarbejde med Visitnordsjælland.

Vil du vide mere om diplomuddannelsen til turistfører, så er hjemmesiden www.ruc.dk/turist, Her er link til at deltage i informationsmøde online den 10. juni 2021. Under nyhedsbrevene kan man læse om de forskellige udviklingsprojekter og de videnskabelige artikler bag.

Nærmere information: Kontakt uddannelsesleder Susanne Haraszuk, susanhar@ruc.dk, 4674 2148, mobil 2120 4630.

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk