Pressemeddelelse fra DRF

DRF undrer sig

Regeringen indgik i aftes en aftale om udvidelse af hjælpepakkerne med de fleste af folketingets øvrige partier. Aftalen, opfylder den desværre langt fra de støttebehov, som rejsebranchen har. Blandt andet er det helt uforståeligt, at Regeringen ikke vil anerkende, at rejsebranchen er de facto nedlukket.

Brancher, som er de facto nedlukket, for eksempel diskoteker og natklubber og nu også messeaktiviteter, kan med udvidelsen af hjælpepakkerne for eksempel få lønkompensation til deres medarbejdere og vælge at gå i dvale i en periode. Den mulighed ønsker rejsebureaubranchen også at kunne benytte sig af, da hele branchen på grund af blandt andet Udenrigsministeriets rejsevejledninger er de facto nedlukket. Argumenter om, at rejsebranchen ”har fået hjælp allerede” og i øvrigt har andre hjælpemuligheder, passer ganske enkelt ikke.

”Det er rigtigt, at også rejsebureauer kan hente hjælp til deres faste omkostninger, men det er altså ikke der, skoen umiddelbart trykker i branchen. Det er derimod aflønning af de få medarbejdere, der er tilbage på de enkelte rejsebureauer, der er brug for. Lønkompensation kan du kun få som virksomhed, hvis du er de facto nedlukket, og det mener Regeringen åbenbart ikke, at rejsebureaubranchen er. Hvordan de kan mene anderledes, er fuldstændig uforståeligt for mig, når rejsebranchen topper listen over brancher med størst omsætningsnedgang”, siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Regeringen valgte med de første hjælpepakker, der specifikt var møntet på rejsebureaubranchen, udelukkende at tilgodese forbrugerne. I den første del af Covid 19-krisen kunne rejsebureauerne også benytte lønkompensationsordningerne. Det holdt hånden under mange bureauer og mange arbejdspladser. Den mulighed er væk nu, hvor man ikke anerkender, at branchen er nedlukket.

”Selvfølgelig var vi glade for, at vi kunne bruge lønkompensation da krisens første bølge skyllede ind over os i foråret. Uden den mulighed var branchen for længst presset i bund. Men her under anden bølge er vi ved at nå vejs ende. Hvis man i Danmark ønsker en rejsebureaubranche, så skal vi have hjælp nu, ellers forsvinder branchen fuldstændig og forbrugerne overlades til udenlandske rejsebureauer, der ikke yder nogen forbrugerbeskyttelse”, lyder det fra Lars Thykier.

Danmarks Rejsebureau Forening
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C.
CVR. Nr.: 20 77 03 17
E-mail: drf@travelassoc.dk
www.travelassoc.dk