top
Print side E-mail side 

5 Gode rejseråd

For dig, der gerne vil rejse mere bæredygtigt


 

At rejse bæredygtigt handler blandt om at sikre, at både du og de mennesker og steder, du besøger, får noget godt ud af dit besøg.

Danmarks Rejsebureau Forening har udarbejdet fem gode råd til, hvordan du kan rejse bæredygtigt.

Lige meget om du rejser tre dage på storbyferie i Europa eller på en måneds rundrejse i Asien, kan du bidrage til, at din rejse efterlader positive aftryk.

Det er dog forskellige ting, du skal tage højde for alt efter, hvor og hvordan du rejser. Derfor er de fem rejseråd også tænkt som en inspiration til, hvad du kan gøre, så netop din rejse bliver mere bæredygtig.


 

1. Få hjælp og inspiration fra dit rejsebureau

Spørg om dit rejsebureau har en CSR-politik, om de har modtaget en form for bæredygtighedscertificering (ISO, Travelife o.l.), om de har udviklet nogle særlige bæredygtige oplevelsespakker, om det er muligt at betale CO2-kompensation for flyrejser, om man kan leje miljøvenlige biler, og om de samarbejder med hoteller, der bruger lokal arbejdskraft og giver ordentlige arbejdsvilkår til deres ansatte.

Dit rejsebureau kan også hjælpe dig med at sikre, at din rejse efterlader positive aftryk. Spørg derfor, hvilke produkter dit rejsebureau kan tilbyde, der tager højde for både miljømæssige, økonomiske, sociale og kulturelle forhold på dit rejsemål.

Der er for eksempel mange hoteller rundt omkring i verden, der drives efter særlige bæredygtighedsprogrammer, blandt andet Travelife.

2. Pas på miljøet        

Pas på naturen både hjemme og på rejse. Herunder er en række forslag til, hvad du kan gøre på din rejse, for at skåne miljøet:

a) Benyt CO2-besparende transportformer til at komme rundt, hvor det er muligt.

b) Spar på vandet og energien. Brug for eksempel bionedbrydeligt sæbe i badet, genbrug dine håndklæder og begræns dit vandforbrug.

c) Lad være med at smide affald og overhold ordensreglerne i beskyttede områder.

d) Genbrug vandflasker, hvis det er muligt.

3. Støt de små og lokale erhvervsdrivende

Små lokale virksomheder kan blive vejen til spændende og indsigtsrige oplevelser, og ved at handle eller spise hos dem, bidrager du direkte til den lokale økonomi.Vælg for eksempel at bo lokalt og spise på lokale restauranter.

En anden måde at støtte det samfund, du besøger, er ved at købe lokalt producerede varer og souvenirs. Sørg dog for at sikre dig, at souvenirs ikke er lavet af truede dyrearter eller for eksempel koral.

Dit rejsebureau kan fortælle dig, hvilke materialer der er truede.

4. Respekter den lokale kultur

Sæt dig ind i lokale skikke på destinationen og undersøg, om der er nogle særlige hensyn at tage. Det kan både give dig større indsigt, men vil også skabe gensidig forståelse mellem dig og de lokale.Ved at vise respekt for den lokale kultur, kan ellers lukkede døre tit åbne sig.

Det kan være, du bliver inviteret til at deltage i lokale traditioner. Husk dog at respektere, at du måske nogle gange er uønsket i forbindelse med ceremonier o.l.

Det samme gælder for besøg i slumkvarterer eller områder med etniske minoriteter. Overvej derfor altid, om dit besøg kommer de besøgte til gode. Spørg altid før du fotograferer mennesker eller deres ejendom.

5. Bidrag med det du kan

Fattige mennesker overalt på kloden er sårbare over for turisme og bliver i nogle tilfælde udnyttet. Gør dit til, at de at de ikke bliver udnyttede og lad din rejse sætte gode spor. Acceptér ikke udnyttelse af fattige og udsatte mennesker, herunder børn - rapportér det til myndigheder og dit rejsebureau, hvis du ser det.

Donér gerne penge, hvis du har lidt, du kan undvære, men overvej, hvor dine penge gør mest gavn. I nogle tilfælde kan det være bedre at give donationer til lokalområdets hjælpeorganisationer frem for tiggere.


 

Danmarks Rejsebureau Forening

Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C

Telefon (+45) 35 35 66 11
E-mail:

Læs mere

© 2019 Danmarks Rejsebureau Forening.
SEO, SEM, CMS og Webdesign.
HTML5 / CSS3