top

Rejsebureauer til EU-kommissær: Flyselskaber skævvrider rejsebranchen

26. juni 2017

Skal den frie konkurrence og høje gennemsigtighed stadig karakterisere rejsebranchen i fremtiden, må der sættes ind over for flyselskabernes ufine metoder. Det er kort fortalt budskabet fra en række europæiske rejsebureauforeninger, som nu kræver handling fra EU-kommissæren for transport, Violeta Bulc. Rejsebureauerne mener nemlig, at flyselskaberne bruger deres størrelse til at hæve priserne, og det koster i sidste ende forbrugerne, lyder budskabet.

Sommerferien står for døren, og det betyder for mange, at kursen sættes mod nærmeste lufthavn. Og det er ikke mangel på destinationer, der er problemet, når det kommer til at vælge rejsemål.

De rejsende nyder blandt andet godt af rejsemarkedets konkurrence, hvilket er med til at sikre favorable priser på flybilletter. Men den frie konkurrence er truet, hvis man skal tro en samlet europæisk rejsebureaubranche.

I et åbent brev til EU-kommissæren for transport, Violeta Bulc, fortæller de, at de store flyalliancers ageren truer rejsemarkedets og dets kunder.Foreningerne mener nemlig, at nogle få flyalliancer breder sig til at stå for alle eller næsten alle afgange mellem en række destinationer, hvorefter priserne hæves. Samtidig gøres det dyrere for forbrugerne at benytte et rejsebureau på afgangene på lignende vilkår.

”Vi står i en situation, hvor flyselskaber ved magt forsøger at tvinge forbrugerne til at bestille direkte hos dem. Det kan medføre et marked, hvor vi ser langt mindre udbud af operatører, og omkostningerne ryger i sidste videre til forbrugerne”, siger Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, og fortsætter:

”Ser vi stille til mens flyselskaberne udøver deres magt over for rejsebureauerne, så ender vi et marked, hvor man er tvunget til selv at planlægge sine rejser. Og det går ud over dem, der gerne vil have den sikkerhed og ekspertise, der følger med at købe rejser hos bureauer herunder sikkerhed for at man køber til den billigste pris. Her er du dækket af Rejsegarantifonden, og du kan komme igennem til en medarbejder, der kan hjælpe og rådgive dig, når flypersonalet for eksempel strejker”, siger Lars Thykier.

”Flyselskaberne vil ikke konkurrere på pris og service”

Lars Thykier vurderer, at flyselskabernes adfærd er et forsøg på at designe uigennemsigtige købsforløb, hvor kunderne ikke kan sammenligne priser mellem de forskellige udbydere. ”Jeg mener, at flyselskaberne udnytter deres monopollignende tilstande til at sætte sig på udvalgte afgange. De udviser ingen interesse i at konkurrere på hverken gode priser og ordentlig service. Det er det budskab, som vi nu har argumenteret for i det åbne brev til kommissæren”, siger direktøren i Danmarks Rejsebureau Forening.

Foreningernes budskab til EU-kommissæren lyder, at hun har værktøjerne til at forhindre, at flyselskaberne på uretfærdig vis promoverer egne produkter til skade for forbrugerne og hæmmer den frie konkurrence ved at skabe monopollignende tilstande. Et budskab, som rejsebureauforeningerne flere gange understreger, at de har forsøgt at komme igennem med over en årrække til kommissionen.

Det åbne brev til EU's transportkommissær Bulc kan læses her.


 

Kontakt

Administrerende direktør Lars Thykier eller 40 45 68 14


 

Danmarks Rejsebureau Forening

Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C

Telefon (+45) 35 35 66 11
E-mail:

Læs mere

© 2018 Danmarks Rejsebureau Forening.
SEO, SEM, CMS og Webdesign.
HTML5 / CSS3